30. heinäkuuta 2012

TYÖPUKEUTUMINEN

Muutama sana ajankohtaisesta ja varmasti melko monia kiinnostavasta aiheesta.

Lueskelin keskustelupalstaa koskien työpukeutumista. Siinä oli yksi henkilö tehnyt kysymyksen kuinka hänen tulisi pukeutua työhaastatteluun/ työhön uskottavasti. Kysymystä seurasi värikäs keskustelu aiheesta. Joku halusi pukeutua mukavasti ja käytännöllisesti, bleiseri vain hankaloittaisi pukeutumista kun hyvä bleiseri nuhjaantuu työtehtävissä. Joku toinen puhui siistin ja asiallisen työpukeutumisen puolesta. Kolmas halusi käyttää ainoastaan farkkuja ja neljäs ei hyväksynyt niitä lainkaan.

Työpukeutuminen riippuu ammatista ja työyhteisöstä. Saat vain yhden mahdollisuuden hyvän ensivaikutelman luomiseen. Millainen se on, riippuu täysin itsestäsi. Tuleva tai nykyinen työnantajasi odottaa, että työpukeutumisesi on yrityksen brändin ja imagon mukaista.
Yksi työpukeutumisetiketin ohjeista kuuluu: "Pukeudu kuuluaksesi joukkoon - älä erottuaksesi". Tämä on kylläkin vaarallinen neuvo Suomessa, missä on yleistä alipukeutuminen.
Ota tilanne haltuun sekä pukeutumiskoodi huomioon ja pukeudu varman päälle - mieluummin hiukan yli kuin ali!

Jos olet epävarma, ota mallia esimiehestäsi.
Jos olet esimies, pukeudu asemasi mukaisesti.
 Pukeudu liiketapaamisissa vastapuolen mukaan, vältä pukeutumista oman työpaikkasi tason mukaisesti.
Ota etukäteen selvää - yrityksesi sihteeri tekee sen varmasti mielellään - neuvottelukumppanisi yrityksen pukeutumiskoodista.
On järkevää katsoa vielä aamulla peiliin ja kysyä itseltään:"Olenko ali- vai ylipukeutunut?".
Työpukeutumisohjeet ovat käypää valuuttaa myös työhaastattelutapaamisissa.
Muista että pukeutumisellasi viestit ympäristöllesi tavotteistasi ja arvoistasi.

Olennaista on lisäksi tarkistaa laatu,  jakun hihojen oikea pituus, omalle vartalomallile sopiva istuvuus, housun lahkeiden oikea pituus sekä asusteiden ja puseron värimaailma kohtaamaan oma värimaailmasi. Ehdottoman tärkeää on muistaa tarkistaa kenkien kunto. Huonokuntoisilla tai asiaan kuulumattomilla kengillä voi nopsasti kaataa koko edellämainitun huolitellun kokonaisuuden. Kun kaikki tuo on kohdallaan, annat asiantuntevan ja kokonaisuuden hallitsevan henkilön kuvan itsestäsi. Toki naisilla vielä hillitty työmeikki, hillityt arvokorut ja siisti kampaus yhdistettynä hallittuun pukeutumiskokonaisuuteen auttaa antamaan lyömättömän ensivaikutelman.
Värejä kannattaa miettiä väripsykologian kannalta (blogi 9.7.2012 ), niillä on suurempi vaikutus kuin arvaammekaan.

Tyyli on lausunto sinusta. Tyyli on itsevarmuutta, asennetta ja ilmaisua. Tyyli sisältää tapasi kävellä, puhua ja käyttäytyä. Tyylisi erottaa sinut muista ja tekee sinut yksilöksi. Vaikka pukeudut työpaikkasi pukeutumiskoodin mukaisesti, voit silti pukeutua oman persoonasi mukaisesti. Käytä hyväksesi muotia, älä noudata sitä orjallisesti. Muista asusteet!

Hyvä työasu myös muuntuu helposti moneen tilanteeseen. Pukeutuminen koostuu palasista, jotka luovat kokonaisuuden ja joita voidaan yhdistellä erikseen.

Olla omana itsenään on yksi haasteellisimpia asioita ympäristön vaateiden edessä. Olemalla oma itsensä ja pukeutumalla oman persoonansa ja mieltymystensä mukaisesti kertoo olevansa vahva ja itsevarma henkilö. Vaikutus itseen on positiivisessa mielessä dramaattinen.

Olen iloinen voidessani auttaa työpukeutumiseen liittyvissä asioissa. Ota rohkeasti yhteyttä mikäli tunnet tarvitsevasi apua suunnitellesasi tehokasta ja asiallista pukeutumista sinulle tärkeissä tilanteissa.

Tulen erittäin mielelläni myös kertomaan isommallekin joukolle tärkeistä pukeutumisseikoista yritykseesi. Ota yhteyttä niin sovitaan tapaaminen.

Kikka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti