20. toukokuuta 2012

50-LUKU JA TIIMALASIVARTALO

Intouduin 50-luvusta viikonloppuna siinä määrin että ajattelin avata sitä hiukan myös pukeutumisen kannalta.
Teininä olin nimittäin henkeen ja vereen fiftari. Omistan edelleen hienon valikoiman alkuperäisiä nelivärikantisia sinkkuja ja ep-levyjä sekä Elvikseltä älppäreitä. Kokoelmissani on myös ollut Elviksen Sunin aikaisia savikiekkoja, valitettavasti ne ovat hävinneet.
Lauantaina pihallemme ilmestyi kevätjuhliin tilattu rockabilly-bändi soittamaan, meikäläinen vetäisi tukan tötterölle, kissa-arskat ohimolle ja isot helminappikset korviin ja pihaille jammailemaan, ei sentään jive irronnut, meikäläinen 40-risat-kuosissa olisi saattanut näyttää lähinnä säälittävältä.
Viimeviikolla työskentelin myös tiimalasivartalon eli x-vartalon parissa ja mietimme asiakkaideni kanssa kuinka korostaa sitä parhaiten.
Vartalonmukaiset mallithan korostavat x-vartalon kaunista vyötäröä parhaiten. Naisellisuutta voi tuoda esille kietaisumalleilla ja vöillä. Kellotettu helma sekä syvät ja avarat pääntiet pukevat hyvin. Pehmeät ja laskeutuvat materiaalit tukevat x-vartalon linjaa kauniisti. Säkkimäisyyttä kannattaa välttää (niinkuin kaikessa pukeutumisessa yleensä).
50-luvun kaikkina vuosina haettiin muotiin ylinaisellista tiimalasimuotoa. Tämän vartalomallin omaavat voivat halutessaan hakea vinkkejä pukeutumiseensa helposti tuon ajan muodista koska vartalon muoto tukee ja korostuu luonnollisesti ja kauniisti tuon vuosikymmenen linjojen mukaan.


DIOR, BALENCIAGA, FATH, GIVENCHY

Siinä aikakauden johtavat nimet. Dior loi "New Look"in 1947 ja hänen valtakautensa jatkui vuoteen 1957 kuolemaansa asti. Lähes jokaisessa Diorin kokoelmassa esiteltiin uusi siluetti, prinsessalinja, A-linja, H-linja ja S-linja, johon naisten oli taivuttava, vyötärö pysyi kuitenkin aina kapeana ja helma ulottui polven alapuolelle.
Fath tuli tunnetuksi Dioria ja Balenciagaa rennommasta linjasta. Hänelle ominaista oli näyttävä eleganssi ja epäsymmetriset pääntiet jotka kiinnittivät huomion rintoihin. Suunnittelija käytti rohkeita väriyhdistelmiä (vihreä-sininen) sekä hänen juhla-asuissaan herättivät huomiota viistot linjat ja kaitaleet, joilla korostettiin naisellisia muotoja. Hän ehti perustaa oman valmisvaatemerkin Pariisin ennenkuin menehtyi traagisesti leukemiaan 1954.
Vuonna 1957 Givenchy aloitti suoremman ja vyötärettömän leninkimuodin. Hän oli kuitenkin suunnitellut jo vuonna 1954 Audrey Hepburnin kauniin ja eleettömän puvuston elokuvaan Sabrina.



Balenciaga hioi huippuunsa vuosikymmenen symboliksi muodostuneen H- tai I-linjaisen jakkupuvun, johon kuului pitkä suora jakku ja kapea, polvet peittävä kynähame, joka oli aiempiin linjoihin verrattuna hyvin tyylikäs ja moderni.

Linjojen suhteen 1950-luku pysyi vastakohtien vuosikymmenenä. Käsittämättömän taidokkaasti leikatut kotelomekot ja empirelinjaiset leningit tukivat tiimalasivartaloa ja sen muotoja näkymättömien saumojen ja muotolaskosten ansiosta. Tämän vastakohtana 1950-luvun muoti tunnettiin myös runsaudestaan, kuten tulppaanihameista, kellohameista ja monista aaltoilevista muodoistaan.




Naisen vartalo oli melkoisen tiukoilla 1950-luvun muodissa mutta kannattaa silti käydä tutustumassa kyseiseen aikakauteen. Taidokkaat leikkaukset, laskostetut hameet, rikotut linjat, suuret kaulukset ja huivit ( A-vartaloisen luottovarusteita!), materiaalit ja mielenkiintoiset kuvioinnit sekä väriyhdistelmät ovat todella herkullisia. Twinsetit, kellohameet, kynähameet, vyöt, tampit, lyhyet vyötäröä korostavat jakut sekä supernaisellinen ja hyvin puettu tyyli on suuri silmänilo.
Sieltä vaan rohkeasti kaikki vinkit hyötykäyttöön omaan pukeutumiseen. Lisäksi tällä hetkellä on hyvinkin kaikkia kansainvälisiä mallistoja 50-luvun muoti puhutellut joten valikoimaakin löytyy. Aitoja sitten kannattaa metsästää Vintage-liikkeistä ja Vintage-messuilta.
Taidanpa itsekin poiketa muutamassa alan liikkeessä tulevalla viikolla, on kyllä sen verran kova inspiraatio päällä! Omaan pukeutumistani 50-luku on innoittanut aina.
Let`s rock`n`roll!







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti